Dieta

Jak wybierać produkty bezglutenowe?

• Zakładki: 47


Jak robić bezpieczne zakupy bezglutenowe? W jaki sposób znaleźć gluten na etykiecie produktów? Jak wybierać produkty bezglutenowe ze sklepowej półki? Zakupy bezglutenowe mogą być nie lada wyzwaniem dla osoby, która dopiero zaczyna swoją drogę na diecie bez glutenu. 

Jakie produkty są zakazane na diecie bezglutenowej?

Istnieje lista produktów, które każdy, kto jest uczulony na gluten albo ma nietolerancję l=glutenu, powinien wyłączyć ze swojej diety. Gluten znajduje się w zbożach (pszenica, jęczmień, żyto, owies, pszenżyto), dlatego możemy go znaleźć przede wszystkim w pieczywie, produktach cukierniczych, makaronach, wybranych kaszach, kawie zbożowej, płatkach zbożowych, otrębach, seitanie oraz proszku do pieczenia. Często zawierają go też gotowe desery, majonezy, jogurty, musztardy, słodycze i wyroby garmażeryjne.

Jak rozpoznać produkty bezglutenowe w sklepie?

Produkty bezglutenowe możesz rozpoznać po znaku przekreślonego kłosa i numerze licencji pod nim. To międzynarodowy symbol żywności bezglutenowej, zastrzeżony na terenie UE i wymaga uzyskania odpowiedniej licencji. Takie produkty muszą zawierać mniej niż 20 mg/kg glutenu i przejść pozytywnie audyt zakładu produkcyjnego, w którym są produkowane. Jeśli chodzi o oznaczenia glutenu na etykietach, producenci mają obowiązek oznaczać w spisie składników alergeny, w tym te zawierające gluten. To zwykle pogrubione słowa, takie jak „mąka pszenna” albo „słód jęczmienny”. Ważne, aby unikać też produktów z napisem „może zawierać gluten”. Jeśli wciąż masz wątpliwości, szukaj w sklepach specjalnych stref z produktami bez glutenu lub sprawdź w sieci wykaz licencjonowanych produktów bezglutenowych.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
165 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *