Dieta

Zespół Gilberta – co jeść, a czego unikać?

• Zakładki: 41


Zespół Gilberta to niegroźna choroba metaboliczna, zwykle o łagodnym przebiegu. Objawia się okresowymi wzrostami poziomów bilirubiny we krwi, a to może skutkować żółtaczką, czyli okresowym zażółceniem skóry i oczu. Zaburzenia metabolizmu bilirubiny nie są groźne same w sobie, ale przy ostrej żółtaczce wymagają specjalistycznego leczenia. W przypadku 1/3 chorych zespół Gilberta przebiega bezobjawowo. U pozostałych choroba wywołuje niespecyficzne objawy, takie jak ból brzucha, brak apetytu, zmęczenie, zespół jelita drażliwego albo osłabiona koncentracja. Symptomy pojawiają się często jako efekt stresu, spożycia tłustych potraw lub alkoholu. Jak powinni dbać o dietę chorzy z zespołem Gilberta?

Dieta przy zespole Gilberta

Cierpisz na zespół Gilberta – co jeść, żeby nie zaobserwować wzmożonych objawów choroby? Zespół Gilberta nie wymaga specjalnej diety, a lekarze zalecają przede wszystkim zdrowe żywienie. Przede wszystkim:

  • regularne spożywanie posiłków,
  • unikanie mocno przetworzonych i tłustych posiłków,
  • odpowiednie nawodnienie – ok. 2 litrów wody dziennie,
  • regularne wysypianie się,
  • unikanie alkoholu.

Warto unikać też czynników, które mogą sprzyjać wzrostowi stężenia bilirubiny we krwi. To między innymi stres, wzmożona aktywność fizyczna czy głodzenie. Zespół Gilberta nie powoduje zagrożenia życia ani ryzyka uszkodzenia wątroby. Aby jednak uniknąć nieprzyjemnych objawów, warto przestrzegać odpowiedniej diety i po prostu zdrowo się odżywiać.

Artykuł powstał przy współpracy z apteką internetową Zdrowie.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
96 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *