Dieta

Miód królewski, czyli kilka słów o miodzie spadziowym według ekspertów z gospodarstwa tradycyjnego Białego Saibaby

• Zakładki: 50


Jednym z najbardziej wartościowych miodów jest zdecydowanie miód spadziowy. Jego bogaty skład oraz właściwości prozdrowotne to powody, dla których warto sięgać po niego częściej. Należy jednak wiedzieć, jak dokładnie powstaje ten rodzaj miodu i jak działa na organizm.

Jak powstaje miód spadziowy?

W przeciwieństwie do miodu nektarowego miód spadziowy nie powstaje z nektaru kwiatów. Jego głównym składnikiem jest natomiast spadź, czyli sok roślinny pobierany przez owady żerujące na liściach, gałęziach oraz igłach drzew. Występuje ona głównie latem w postaci kropelek na drzewach. Dzięki temu, że jest lepka i słodka, wabi pszczoły, które dodatkowo zagęszczają spadź, by kolejno złożyć ją w komórkach jako miód. Cechą charakterystyczną tego rodzaju miodu jest zapach żywicy i igliwia. Wyróżnić można spadź liściastą pochodzącą najczęściej z drzew lipy oraz spadź iglastą zwykle świerkową lub jodłową. Z uwagi na rzadkie występowanie spadzi w niektórych regionach Polski miód ten uznaje się za jeden z najdroższych.

Wyjątkowe właściwości miodu spadziowego

Czym miód spadziowy zasłużył sobie, by nazywać go królewskim? Przede wszystkim zawiera o wiele więcej biopierwiastków w porównaniu do miodów nektarowych, a są to potas, wapń, fosfor, sód, magnez i mangan. Co więcej, ich postać jest znacznie łatwiej przyswajalna. Miody spadziowe mają dwukrotnie więcej białek, aminokwasów oraz enzymów i znaleźć w nich można takie witaminy jak A, B2, B6, C, PP i K. Warto wiedzieć, iż miody te jako jedyne zawierają również srebro, cynę, molibden i wanad. Jakie zastosowanie mają więc miody spadziowe?

Miody spadziowe w lecznictwie

Nie jest zaskoczeniem to, że ze względu na swoje liczne właściwości odżywcze miody spadziowe wykorzystywane są w lecznictwie. Ich zastosowanie może być szerokie:

  • obniżenie ciśnienia,
  • regulacja pracy serca, 
  • przyspieszenie procesu gojenia się ran,
  • działanie przeciwzapalne i wykrztuśne,
  • wzmocnienie odporności,
  • poprawa pracy nerek,
  • zmniejszenie napięcia nerwowego i działanie uspokajające.

Jak widać, miody spadziowe mogą mieć różnorodne zastosowanie w łagodzeniu i leczeniu wielu chorób oraz dolegliwości. Już jedna łyżka dziennie potrafi wpłynąć na lepsze funkcjonowanie organizmu. To świetna alternatywa do słodzenia napojów czy dodawania do wielu potraw. Trzeba jednak pamiętać o tym, by wybierać tylko miody ze sprawdzonych pasiek, by mieć pewność co do ich wysokiej jakości.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
40 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *