Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to rodzaje tłuszczów, które są konieczne, by nasz organizm funkcjonował w sposób prawidłowy. NNKT musimy dostarczać w pożywieniu, ponieważ sami ich nie syntetyzujemy. Czy znasz właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych? Dowiedz się, w jakich produktach spożywczych znajdziemy ich najwięcej.
Właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Do głównych i najczęściej wymienianych właściwości NNKT zaliczamy:
- wsparcie pracy serca i układu naczyniowego
- wsparcia pracy mózgu
- działanie przeciwzapalne
- transport wielu witamin, nośnik wapnia
- wsparcie układu hormonalnego
- wsparcie układu pokarmowego
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe biorą więc udział w wielu różnorodnych procesach. Zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, zwiększają odporność, chronią wątrobę, pomagają przyswajać wapń niezbędny dla zdrowych kości, są także wykorzystywane przez układ hormonalny. NNKT wykazują także silne właściwości przeciwzapalne. Ponadto trwają badania, których wyniki wskazują, że zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – w jakich produktach je znajdziemy?
Do najlepszych źródeł NNKT zaliczamy ryby morskie (im bardziej tłuste, tym lepiej) oraz oleje roślinne – olej rzepakowy, olej lniany i oliwa z oliwek. Ponadto niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w orzechach (najwięcej w orzechach włoskich, nerkowcach i migdałach), a także w awokado, gorzkiej czekoladzie i oliwkach. Pamiętajmy, że do NNKT zaliczamy różne rodzaje kwasów tłuszczowych, dlatego nasza dieta powinna być możliwie jak najbardziej urozmaicona. Warto także suplementować omega-3 – Calvita oferuje tabletki do ssania, po które chętniej sięgamy niż po tradycyjne kapsułki.
Artykuł powstał we współpracą z firmą Pharmavita.
Fot. Shuterstock.