Dieta

Wartości odżywcze kaszy kuskus

• Zakładki: 35


Wywodząca się z obszarów północno-zachodniej Afryki kasza kuskus to jeden z produktów spożywczych, który dosyć często gości na naszych stołach. Nie ma się w zasadzie czemu dziwić, ponieważ zawiera ona szereg cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Dlaczego jednak nie powinno zabraknąć jej w naszej diecie?

Kasza kuskus – co to za produkt?

Kasza kuskus początkowo wytwarzana była z prosa, jednak z czasem zaczęto produkować ją z pszenicy durum. Swoim wyglądem przypomina małe złote kuleczki, a dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi idealnie sprawdza się jako dodatek do warzyw, ryb oraz mięs. Można ją łączyć również z owocami, komponując pożywne śniadanie, które doda nam energii na cały dzień.

Wartości odżywcze kaszy kuskus

Kasza kuskus to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego, dlatego też produkt ten powinien stanowić nieodłączny element codziennej diety każdej osoby będącej na diecie wegetariańskiej. Dzięki temu, że nie zawiera zbyt dużych ilości tłuszczu, to może być z powodzeniem stosowana w diecie z ograniczoną ilością tłuszczu, a także w diecie łatwostrawnej (dotyczy to osób, które mają problemy z układem pokarmowym). Kasza kuskus zawiera w sobie ok. 350 kalorii, a swoją wartość energetyczną zawdzięcza przede wszystkim węglowodanom. Z tego też względu bardzo dobrze sprawdza się w diecie sportowców, a także dzieci, które potrzebują energii dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Jeśli natomiast o wartości odżywcze znajdujące się w kaszy kuskus to warto tutaj wymienić przede wszystkim błonnik, żelazo, a także witaminy z grupy B. Błonnik znajdujący się we wspomnianym produkcie wspomaga trawienie, a także oczyszcza nasze jelita ze zbędnych produktów przemiany materii. Z kolei żelazo odpowiada za prawidłowy transport tlenu w naszym organizmie. W kaszy kuskus możemy również znaleźć selen, który odpowiada za wsparcie naszej odporności i przyczynia się do walki z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szybszy proces starzenia się naszego organizmu.

Zastosowanie kaszy kuskus w kuchni

Kasza kuskus to bardzo uniwersalny produkt w naszej kuchni. Idealnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych i można z powodzeniem zastąpić nią ziemniaki, makarony, a także ryż. W celu poprawy smaku wspomnianej kaszy warto dodać do niej niewielką ilość soku z cytryny lub oliwy z oliwek. Kuskus może być spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno, nie tylko ze słonymi, ale również słodkimi produktami spożywczymi (np. z owocami na pierwsze śniadanie).

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
64 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *