Zdrowie

Zdrowe zamienniki cukru – po które warto sięgnąć? Podpowiadają eksperci z Daru Zdrowia

• Zakładki: 47


Aż 96% Polaków kupuje słodycze. Według badań konsumenckich ścisłe podium stanowią czekolady, ciastka i praliny. Niestety tylko co dziesiąta osoba zwraca uwagę na skład słodkich przekąsek. Przyjmowanie zbyt dużej ilości cukru ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Na cukrowy detoks decydują się nieliczni. Na szczęście istnieje sposób, by nie rezygnować ze słodkości i zadbać o jakość swojego zdrowia. Mowa o słodkich zamiennikach cukru.  Dowiedz się, po które warto sięgnąć. 

Zdrowe zamienniki cukru to naturalne substancje słodzące, takie jak m.in. stewia, syrop klonowy, syrop z agawy i miód. Są bogate w minerały i witaminy oraz mają mniejszy indeks glikemiczny niż cukier biały. Zdrowe zamienniki cukru mogą być stosowane do słodzenia potraw i napojów bez obaw o negatywne skutki dla naszego zdrowia.

Jak wybrać zdrowy zamiennik cukru? Porównanie poszczególnych substancji słodzących

Jednym z najpopularniejszych naturalnych słodzików jest stewia. Jest pozyskiwana z liści rośliny o tej samej nazwie i ma dziesięciokrotnie większą moc słodzenia niż cukier. Jest to bezpieczny zamiennik cukru, ponieważ nie ma żadnych skutków ubocznych ani kalorii. Innym popularnym słodzikiem pochodzącym z natury jest syrop klonowy. Jest on pozyskiwany z drzewa klonowego i ma delikatniejszy smak niż cukier trzcinowy lub biały. Ma również niższy indeks glikemiczny niż sacharoza, co oznacza, że ​​organizm wolniej go trawi i absorbuje mniej energii. Syrop klonowy jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak magnez, potas i witamina B6. Kolejną opcją jest miód pszczeli. To również bogate źródło witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy. Jako że miód pszczeli ma wysoki indeks glikemiczny, powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach. Ostatnią opcją jest syrop daktylowy lub owocowo-orzechowy. Oba te produkty mają delikatniejszy smak niż biały cukier i nie są źródłem pustych kalorii. Oba mają niski indeks glikemiczny.

Erytrol i ksylitol

Mówiąc o zdrowych zamiennikach cukru, nie sposób nie wspomnieć o erytrolu i ksylitolu. Erytrytol jest naturalną substancją słodzącą o słodyczy sięgającej 60–80% tradycyjnego białego cukru. Pozyskiwany jest między innymi z owoców, porostów, alg lub pyłków kwiatowych. Słodzik ma zerową wartość energetyczną (0 kcal) i nie jest metabolizowany przez organizm, co oznacza, że może być przyjmowany przez osoby odchudzające się i cukrzyków. Ciekawą alternatywą dla cukru może być ksylitol.  Pierwotnie był on pozyskiwany z brzozy (stąd nazwa cukier brzozowy). Obecnie produkowany jest również z kukurydzy (z udziałem drożdży). Jest to tak naprawdę rodzaj alkoholu cukrowego. Produkt jest równie słodki jak cukier biały, ale ma o połowę mniej kalorii. Ma niski indeks glikemiczny, więc może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę typu 2. Ksylitol wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, a ponadto zwiększa przyswajanie wapnia i wzmacnia układ immunologiczny. 

Cukrowe podium, czyli które naturalne zamienniki cukru są najlepsze

Specjaliści z Daru Zdrowia – www.darzdrowia.pl – uważają, że zdrowe zamienniki cukru to takie, które nie powodują gwałtownego wzrostu glukozy we krwi, nie dostarczają wielu kalorii i mogą być używane nie tylko w przypadku deserów. Przykładami takich substancji są glikozydy stewiolowe (stewia), erytrol i ksylitol. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
131 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *