Zdrowie

Jak wybrać zdrowe cukierki dla dzieci na Dzień Dziecka?

• Zakładki: 55


Zbliża się Dzień Dziecka. Jednym z najczęściej kupowanych dla dzieci upominków są słodycze. A co, jeśli chcemy podarować dziecku coś zdrowszego? Wszyscy wiemy już, jak szkodliwy jest nadmiar cukru w diecie dziecka, ale nie zmienia to faktu, że większość dzieci lubi słodkie łakocie. Jak w takim razie wybierać słodkości na Dzień Dziecka, aby były zarówno zdrowe, jak i smaczne? Podpowiadamy, jak szukać w sklepach godnych uwagi, zdrowych cukierków i przysmaków, które przypadną do gustu najmłodszym.

Czytaj składy produktów!

Zdrowe cukierki są coraz lepiej dostępne, ale żeby mieć pewność, że dany produkt jest naprawdę zdrowy, sprawdź skład podany na etykiecie. Odrzuć cukierki słodzone dużą ilością cukru, unikaj też syropu glukozowo-fruktozowego. Dobrze, jeśli zdrowe cukierki, krówki i żelki składają się z suszonych owoców albo pestek i orzechów. Same owoce mogą nadać słodyczom pyszny, słodki smak, a sztuczne dodatki tłuszczowo-cukrowe są zwykle zupełnie zbędne. 

Tych składników w cukierkach unikaj!

Kolorowe cukiereczki mogą sprawiać wrażenie lekkiej przekąski, a jednak wśród składników często znajdziemy całą kolekcję szkodliwych składników. To między innymi oleje częściowo utwardzone, substancje spulchniające, konserwanty, surowce w proszku, syntetyczne aromaty i syropy. Przy wyborze cukierków z suszonych owoców sięgaj po te bez dwutlenku siarki (oznaczonego często jako E-220, dwutlenek siarki czy siarczyny).

Kupuj zdrowe cukierki z głową!

Słodycze spożywane w rozsądnych ilościach nie są złe. Warto jednak wybierać zdrowe odpowiedniki ulubionych słodyczy dziecka. Na Dzień Dziecka kup więc cukierki z dobrym składem, bez zbędnych, sztucznych dodatków i wywołaj uśmiech na twarzy dziecka!

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
196 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *